Activitati cu ocazia Centenarului

Activitati » Activitati cu ocazia Centenarului

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Program – 28 noiembrie 2018

 

               1. IMNUL NAȚIONAL

               Ziua de 1 Decembrie 1918 este, fără îndoială, cea mai importantă zi a istoriei românilor, care din acel moment a început să fie istoria României, a unei singure națiuni, a unui singur popor. Visată de veacuri și pregătită mai bine de jumătate de secol, Marea Unire marchează începutul unei istorii comune a tututor provinciilor românești, chiar dacă doar pentru 32 de ani. După Revoluția din 1989, această zi își dublează semnificația, devenind si Ziua Națională a României, ca o confirmare, peste decenii, a importanței cu care românii au privit acest moment glorios și înălțător, dar și ca o dovadă că ducem mai departe visul reîntregirii. Acum, la Centenar, suntem datori să ne întoarcem cu recunoștință spre trecut și să retrăim emoția și entuziasmul celei mai luminoase clipe din istoria noastră națională.

               2. Cunoscutul grup "Ecou", coordonat de dl. profesor Cornel Pleșu, ne va introduce in atmosfera de sărbătoare, interpretând câteva melodii care dovedesc felul în care românii știu să-și cinstească înaintașii.

               3. Despre contextul care a favorizat înfăptuirea Unirii de la 1 Decembrie 1918, dar și despre etapele premergătoare ei, ne vor vorbi în continuare domnii profesori Tița Chiru și Cristi Grăjdeanu, precum și elevii Adrian Carp și Cristian Chiroșcă.

               4. Să nu uităm că în drumul spre Marea Unire de la 1918, un moment foarte important l-a constituit Unirea Principatelor de la 1859, datorată numirii ca unic domnitor pentru Moldova și Țara Românească a lui Alexandru Ioan Cuza. Elevii clasei a VII-a reînvie printr-o scenetă atmosfera care a precedat marele eveniment, aducandu-i în atenția noastră pe Moș Ion Roată, Mihail Kogălniceanu și Cuza-Vodă.

               5. Având conștiința datoriei față de țara lor, numeroase personalități culturale ale acelei perioade au contribuit prin mijloacele de care au dispus, îndeosebi  prin forța cuvântului, dar mulți chiar prin implicarea efectivă în diferite actiuni, la săvârșirea idealului național. Printre ei, poetul basarabean Alexe Mateevici pe care îl vor evoca în momentele următoare elevii clasei a X-a și, coordonați de doamna profesoară Lucy Ștefăniță.

               6. Legătura scriitorilor români ai acelei perioade cu contextul Unirii va fi prezentată în continuare și de Maria Lorena Postolache.

               7. Răzvan Lupașcu, elev în clasa a V-a, va interpreta la vioară melodia Ca la Oaș, acompaniat de doamna profesoară Emilia Mocanu.

               8. Revin pe scenă inimoșii elevi de la clasa a VII-a cu melodia Românie, Românie.

               9. Urmează un colaj de cântece populare cu tematică patriotică, binecunoscute de noi toți, dar interpretate astăzi de elevii noștri: Elena Zota, Sânziana Nicolau și Fabian Mereuță.

            10. Şi pentru că activitatea de astăzi este închinată ţării, nu putea lipsi din această călătorie în timp imaginea uneia dintre personalităţile culturale care a vibrat pentru ţară. Este vorba despre Mihai Eminescu. De aceea, vom aduce în atenţia dv. poezia Doina care este una dintre cele mai puternice expresii ale românismului, unde Eminescu trasează o graniţă ideală a României, aşa cum se păstrează în memoria sa afectivă. De asemenea, Doina vorbeşte despre dramele trăite de români de-a lungul secolelor din cauza ocupanţilor sau a străinilor care s-au infiltrat în societatea românească şi care nu au renunţat la solidaritatea lor etnică.

Momentul artistic, care va încheia şi activitatea de astăzi, va fi susţinut de un grup de profesori de la catedra de limba şi literatura română şi matematică. 

 
 
 

 

Facebook